bútortervező CAD/CAM szoftver

továbbá OptiCut lapszabászati optimalizáló, akár CNC kimenettel

How Can We Help?

Korpusz méretrendszer beállítása

Dokumentáció szint:

Alapméretek beállítása

A szekrény tervezésekor az első feladat a korpusz méretének beállítása. A korpuszméret tervezés közben is változtatható! Amennyiben front és belső elemeket (ajtó, polc, függőleges, stb.) is elhelyeztünk, akkor a beállítástól függően azok is a megfelelő pozícióba kerülnek!

Az alábbi párbeszéd ablak szerint a magasság, szélesség és mélység méreteket mindig meg kell adni, de ez a kiinduló szekrény alaktól függően más is lehet (a 7.08k verziótól a lapok pozicionálása is megadható a prábeszédablakban):

Szekrényméret beállítás

Alapértelmezésként a megadott méretek a szekrény külső méretei (ez lehet szerkény rendelkezésre álló helyének méretei), azaz ha a szekrényhez később hozzáadunk egy ajtót, akkor az ajtó vastagság is a beállított méreten belül marad, vagy ha valamelyik korpuszlapot átfedéssel továbbengedjük akkor a tovább engedett lap a megadott méreten belül marad és az átfedés méretével a korpusz többi része kisebb lesz. (lásd lejJebb a részletes magyarázatot)

Haladó beállításokkal lehet vezérelni, hogy az alapértelmezettől eltérően a beállított szekrényméretek másképp viselkedjenek, pl. egy felrakott ajtó a beállított méreten kívülre kerüljön. Az alábbiakban ennek a leírása olvasható:

A korpusz elemtípus kijelölése esetén a Tulajdonság panelen megjelenik egy „Pozicionálás” mező (az elméleti front kijelölése a választó listából – a Tulajdonság panel legfelső sorából lehetséges)

Korpuszelem pozicionálás
Korpuszelem pozicionálás

A szekrény front pozicionálást is lehet állítani. Mivel ezt közvetlenül nem lehet kijelölni, ezt a Tulajdonság ablak elemválasztó listájából kell kiválasztani.

Az alábbi 4 beállítási lehetőséget kínálja fel a program:

  • belső: a lapvastagság külső felülete a szekrény beállított mérete, azaz lap a szekrényméreten belül marad
  • közép: a lapvastagság felezővonala a szekrény beállított mérete
  • külső: a lapvastagság belső éle a szekrény beállított mérete, azaz a lap a szekrényméreten kívül marad
  • teljes: ez esetben a szekrény külső zónái is belül maradnak a szekrény méretén belül, ezt az alábbiakkal kell figyelembe venni:
    • amikor létrehozásra kerül egy külső zóna (pl. oldalirányban), akkor be lehet állítani, hogy ez a külső zóna a korpusz méretén belül vagy kívül legyen. (lásd az alábbi ábrán) A külső zóna viselkedésének beállítása hatással van a kapcsolódó korpusz elem pozicionálására, azaz a korpuszelem pozicionálása teljesről belsőbe megy át és fordítva.
    • külső zóna készíthető a szekrényadatok megadásával a tulajdonság panelon, illetve amikor egy lapkapcsolódásnál egy ráfekvő laphoz átfedés kerül megadásra, akkor a túlnyúló elem automatikusan létrehoz egy külső zónát.
    • a teljes beállítás a külső zónás eseteket kezeli.
Külső zóna (külső/belső)
Külső zóna (külső/belső)

Példa egy szekrény Jobb oldallapjának pozicionálására

Teljes pozicionálás: a szekrény teljes mérete a külső (jobb oldali külső) zónával együtt van

Belső pozicionálás: a szekrény Jobb lapja adja a szekrény méretet, a szekrény méretén belül lesz (belső):

Külső pozicionálás: a szekrény Jobb lapja adja a méretet, a szekrény méretén kívül lesz (külső):

Tartalom